Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 15. junija 2023, se je za učence devetih razredov končalo šolsko leto in obenem šolanje na OŠ Starše. Kot je že tradicija, so tudi letošnji devetaki, kot jim radi rečemo, ob koncu šolanja v telovadnici pripravili zaključno prireditev – VALETO.

Oba razrednika, Natalija Kustec in Gregor Zorman, ki sta bila učencem že od 6. razreda kot druga mama in oče, sta skupaj z njimi načrtovala zelo zanimiv program in seveda ves čas bdela nad dogajanjem.

Program je kot tabornik pričel učenec Sen Stian Finžgar in na sproščen in igriv način poklepetal s sošolci, obenem pa s tem vsaj malo prekinil naraščajočo napetost. Sledila je himna, ki je neizogibna na vsaki svečanosti, kar valeta zagotovo je. Besedo sta z nagovorom prisotnim prevzela še učenca Patricija Ertl in Jan Kirbiš, povezovalca programa.

Naslednja točka so bili plesi, ki so se jih v ta namen naučili ob mentorstvu Carmen Onišak in Živana Klajderiča. Nazadnje so učenci zaplesali še s svojimi starši. Program se je nadaljeval z igranjem na klavir – zelo suvereno je zaigral Sen Stian in navdušil vse prisotne v dvorani. Učenka Zala Ekart je nato zapela pesem Nece Falk, Vsi ljudje hitijo; na kitari jo je spremljal oče Andrej. Kasneje je zapela še eno pesem skupaj s sošolko Evo Lovše, ki ju je spremljala na inštrument ukulele. Učenci in razrednika so se na humoren način izrazili še s skeči ter zelo posrečenim »sinhronim plavanjem v bazenu«; tu so se izkazali fantje, dekleta pa so svoj piskrček pristavila s folkloro (mentorica Metka Vavh).

Sledila sta nagovora ravnatelja in župana, z najboljšimi željami pri nadaljnjem šolanju, nato pa podelitev spričeval, knjižnih nagrad in županovih zlatih petk, ki jih je najbolj uspešnim učencem podelil kar župan sam. Zlati petkarji so učenci, ki so vsa leta imeli učni uspeh na petici ali vsaj blizu nje (povprečje 4,5 navzgor). Vsega skupaj jih je bilo 13 (od 42-ih učencev), kar zaznamuje posebno generacijo.

Učenci so se zahvalili tudi obema razrednikoma, v imenu obeh pa je vsem – sedaj že bivšim – učencem z besedami zahvale in spodbude spregovoril razrednik Gregor Zorman. V zadnjem delu se je prav vsem učiteljem in drugim delavcem, ki so devetake spremljali na poti šolanja v Marjeti in Staršah, poimensko zahvalila učenka Lucija Di Monte.

Program so učenci zaključili kot taborniki ob tabornem ognju, ki to žal v telovadnici ni smel biti, in tako zaokrožili zelo lep program. Zadnji kamenček v mozaik dogajanja pa je dodala še pesem Dan ljubezni, ki so jo ganjeni zapeli vsi prisotni v dvorani – učenci, učitelji in starši.

Lepe vtise je po koncu programa nadgradil še prijeten klepet vseh prisotnih ob prigrizkih, sladicah in prijetno ohlajeni mineralni vodi.

 

Hvala zaposlenim v šolski kuhinji za ponoven kulinarični podvig, Andreju Ekartu za pripravo scene in spremljanje pesmi, Marijanu Hercegu za ozvočenje ter vsem ostalim, ki so kakor koli pomagali pri pripravi in izvedbi valete.

 

Čestitke učencem in razrednikoma za izjemen program ter učencem vse dobro na nadaljnji življenjski poti izven meja OŠ Starše in POŠ Marjeta!

Daša JAKOL

Prilagajanje dostopnosti spletišča