Skoči na glavno vsebino

V sredo, 14. 6. 2023, je v šoli Marjeta potekalo zaključno srečanje učencev Hrvaške in Slovenije v projektu Branje ne pozna meja.

Prijatelje smo s ponosom pričakali v novi telovadnici, kjer smo za njih pripravili kratek program. Ravnatelj jih je pozdravil in jim nato razkazal šolo. Gostje s Hrvaške so nam prinesli javor kot simbol prijateljstva in okras za zelenico pred šolo.

Skupaj smo se odpeljali na Ptuj, kjer smo imeli vodeni ogled gradu. Otroci so bili nad gradom navdušeni, vmes pa so spletali prva poznanstva s sosedi s Hrvaške.

Ker nas je čas preganjal, smo si na kratko ogledali Ptuj.

Po vrnitvi v šolo so vsi skupaj imeli kosilo, nato je sledil vrhunec dneva, zaradi katerega imamo spletene vezi. Najprej so nam učenci pripravili izvirno dramsko uprizoritev knjige Ding dong zgodbe, slovenske avtorice Jane Bauer. Zgodbe so nas popeljale skozi pasti odraščanja, s pomembnim sporočilom o vrednosti knjig.

Učiteljica je povedala, da so vsi otroci to knjigo prebirali skozi vse leto in jo za dva dni odnesli tudi domov ter zgodbe predstavljali družinskim članom.

Gostitelji pa smo knjigo hrvaškega avtorja Kašmirja Huseinovića, ki govori o različnih pticah, spremenili v dramatizacijsko pripoved.

Vsak učenec je predstavil svojo ptico z vsemi njenimi posebnostmi, ki so jih začinili z raznimi zanimivimi dodatki. Otrokom je bilo branje zanimivo, saj imajo na splošno radi živali.

Vsi skupaj ugotavljamo, da je projekt zasnovan motivacijsko, s poudarkom na branju, zraven pa krepi drugačnost in sprejemanje drugih kultur.

 

Mentorica: Daniela Šabeder

Prilagajanje dostopnosti spletišča