Skoči na glavno vsebino

Spet je leto naokoli in ponovno se zaključuje projekt Branje ne pozna meja. S to razliko, da nam letos korona ni prekrižala načrtov, tako kot nam jih je zadnji dve leti.

Zato smo ob zaključku projekta obiskali naše prijatelje iz Božjakovine na Hrvaškem, s katerimi pridno beremo. Oni so si letos izbrali za branje našo avtorico Deso Muck, mi pa njihovega avtorja Krešimirja Huseinovića. Skozi celotno leto so potekale različne dejavnosti, ki so se zaključile z obiskom.

Prijatelji so nas pričakali v Zagrebu, kjer so nas popeljali do čudovite knjižnice sredi mesta, z imponzantnim prostorom v zelenem okolju, in to sredi mesta. Tukaj so nas pozdravili, pripravili malico in nam na kratko predstavili knjižnico. Nato smo se vsi skupaj podali čez Zagreb, ob razlagi vodiča. Seveda smo učiteljice učencem sproti prevajale pomembne informacije. Učenci so se zelo razveselili tudi vožnje z zobato železnico, ki nas je popeljala na vrh Zagreba, od koder se je odprl prečudovit razgled na mesto. Učenci so bili nad videnim navdušeni. Nato smo se vsi skupaj odpeljali v njihovo šolo, ki je bila oddaljena slabe pol ure iz mesta.

Najprej so poskrbeli za naše želodčke, nato pa so nam pokazali šolo, ki izstopa s čudovitimi stenskimi poslikavami, ki dajejo šoli prav posebno energijo.

Seveda so za nas pripravili tudi kratek, a zanimiv kulturni program, kjer nas je pozdravil tudi njihov ravnatelj, ki si želi nadaljevanja tega projekta.

Sledil je seveda glavni del, ko smo odšli z vrstniki v matično učilnico, kjer smo jim mi pokazali projekcijo našega kraja in pa same šole. Pohvalili smo se, da se bomo še v tem letu preselili v novo, moderno opremljeno šolo, ki jo že vsi nestrpno pričakujemo.

Nato pa smo jim odigrali igro Barve. Dramatizacijo smo ustvarili po knjigi, ki smo jo brali. Ker se nam je zdela knjiga zanimiva in celo poučna, smo se odločili, da jo spremenimo v dramatizacijo, v kateri so nastopali prav vsi učenci 3. b razreda.

Ob koncu dramatizacije pa so učenci ubrano zapeli dve pesmi. Upravičeno smo lahko ponosni na opravljeno delo.

Nato so nam prijatelji odigrali dramatizacije po prebranih knjigah Dese Muck, v katerih smo uživali prav vsi, tako nastopajoči kot gledalci.

Seveda je sledila izmenjava darilc, ki so jih izdelali učenci, obisk pa smo zaključili na njihovem igrišču, fantje z nogometno igro, dekleta pa z igro med dvema ognjema. Utrujeni, a polni prijetnih vtisov, smo se odpeljali domov. Tega dne se bomo prav gotovo vsi spominjali še zelo dolgo.

 

Mentorica

Daniela ŠABEDER

Prilagajanje dostopnosti spletišča