Pozdravljeni! 

Poleg tega, da bomo pozorno skrbeli za umivanje rok, se bomo danes  igrali stare igre, ki so se jih igrali že naši dedki in babice.

Ristanc

ristanc Instagram posts - Gramho.com

Potrebujemo ploščat kamenček

Je skupinska igra, manjših skupin; dva, tri, največ štirje igralci. Pri tej igri ni vodje pač pa so soigralci enaki. Narišemo ristanc, ga razdelimo v polja in jih označimo s številkami. Poiščimo si kamenček, ki naj bo prijetno okrogel in ploščat. Potem se razvrstimo za metanje kamenčka. Vržemo kamenček v sredino prvega polja, ko kamenček obleži v njem odtancamo ponj in spet nazaj pred ristanc. Vse dokler ne naredimo »fuča«; to se zgodi če stopimo na ristančevo črto ali preko nje iz polja ali čez ristančevo črto. Če smo »fuč« se umaknemo naslednjemu v vrsti. Moj kamen obleži v polju pred tistim s »fučem«.

V enojno polje skačemo z eno nogo v dvojno pa z obema istočasno. Pri obratu se obrnemo v skoku. Pomembno je to, da nikoli ne skočimo na črto.

Na vrhu ristanca je dom ali nebesa. V njem lahko počivamo (na obeh nogah, se obračamo v skoku, skočimo z eno nogo ali sploh ne počivamo) seveda je vse odvisno od postavljenih pravil in dogovorov.

Lahko postavimo tudi dodatne naloge:

• nositi kamenček na dveh prstih roke in dodatno skakati, ne da bi kamen padel na tla,

• tancati in z nogo porivati (potiskati) kamenček, ta ne sme obstati na črti ali iti čez njo.

In še nekaj za popoldansko malico ali zgodnjo večerjo: Okusni topli sendviči 🙂

Priporočamo se za slike igre ali kuharije na saso.hovnik@os-starse.si in tanja.simek@os-starse.si

Dostopnost