Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 30. 1. 2020, je bil v Marjeti za vse učence prve triade prav poseben dan.

Že zjutraj, ko si vstopil v šolo, si občutil v zraku pričakovanje. Vsi učenci so se za uvod zbrali v učilnici 3. b razreda, kjer so za MOTIVACIJO najprej rešili premetanko, ki je pomenila ključ današnje dejavnosti. Kaj kmalu so ta ključ razvozlali in ugotovili, da bomo govorili o ARHITEKTURI. Zelo učena beseda za »majhne glavce«, kar pa se je v nadaljevanju dneva pokazalo za zabavni izziv.

Učenci so najprej ob spletni predstavitvi spoznali vrste bivališč, razvoj gradnje skozi čas, mojstre, ki sodelujejo od idejne zasnove do postavitve hiš. Ob predstavitvi so povedali veliko lastnih izkušenj povezanih z arhitekturo, zato smo bili vsi trije učitelji prav prijetno presenečeni, koliko te »majhne glavce« vedo.

Seveda pa dan ne bi bil zanimiv in predvsem ne ustvarjalen, če izmenjave izkušenj ne bi prenesli v načrtovanje. Učence smo učitelji razdelili v 7 skupin, kjer so bili enakomerno zastopani učenci iz vseh treh razredov. Njihova prva naloga je bila narisati načrt šole v Marjeti, kot si jo oni želijo in bi jo narisali, če bi bili sami arhitekti. Med delom je bilo neverjetno veliko idej, celo takšnih, na katere bi znali celo odrasli pozabiti. Učenci so potem z velikim veseljem svoje načrte predstavljali in se obenem urili v govornem izražanju.

Ker pa se gradnja z načrtom ne konča, je v nadaljevanju ure sledila gradnja maket iz škatlic, valovite lepenke in kartona. Čas je tekel prehitro, le zadovoljni obrazki so ves čas spraševali, koliko časa še lahko ustvarjajo. Po končanem delu so morali predstaviti tudi to delo, kar je ponovno za njih bila mala malica.

Ob zaključku dneva je bil ustvarjalni vrhunec, saj so učenci  s pomočjo naravnega plastelina in testenin skušali narediti čim večji stolp, ki bo samostojno stal. Koliko ustvarjalne energije je bilo prisotne med delom, se ne da opisati. Prav gotovo pa so učenci o tem že isti dan poročali doma. Vsi skupaj, učenci in učitelji pa si želimo, da se kakšna arhitekturna ideja uresniči  v naši »novi šoli«, ki jo res že vsi težko pričakujemo. Kdo ve, morda že kmalu?

 

V imenu vseh treh učiteljev prve triade zapisala Daniela Šabeder

Prilagajanje dostopnosti spletišča