Skoči na glavno vsebino
  1. dan

Po neprespani noči smo prispeli v Lizbono. Z letališča smo se z metrojem odpeljali do Parque das Nacôes. V želodčkih nam je že pošteno krulilo in privoščili smo si zajtrk. Srečali smo Estonce, skupaj poiskali Grke in počakali zamujajoče Francoze. Gostitelji so nas z avtobusom odpeljali na obalo Lizbone. Ogledali smo si nekaj znamenitosti. Ob obali stoji prečudoviti stolp Vasca da Gama, ki je bil zgrajen v modernem slogu leta 1998. Za stolpom smo videli viseči most, ki povezuje levi in desni breg reke Tagus. Nato nas je pot vodila do mesta Alcains, kjer so nas pričakale družine.

  1. dan

V ponedeljek zjutraj nas je sprejela ravnateljica šole Jose Sanches S. Vicente da Beira. V šolski dvorani smo si ogledali predstavitev šole in njihovih dejavnosti. Z učenci smo imeli voden ogled šole z okolico. Po kosilu so bili učenci na ustvarjalnih delavnicah, učitelji smo delali na projektu.

  1. dan

V torek nismo bili v šoli, ampak so nas odpeljali na izlet. Ogledali smo si ostanke gradu v Costelo Branco, Jardim do Paco Episcopal. Pot nas je vodila do muzeja Cargaleiro, kjer smo imeli delavnico. Slikali smo na keramične ploščice. Dan smo zaključili v prostorih nekdanje tekstilne tovarne, ki je danes namenjena različnim projektom in ustvarjalnim delavnicam. Učenci so se preizkusili v vlogi profesionalnega fotografa.

  1. dan

V sredo je bil dan IGER. V dopoldanskem času so se v knjižnici igrali igre o Portugalski (igre z zemljevidi in Minipoli o Portugalski). Sledile so igre v telovadnici, kjer so se preizkusili v različnih elementarnih igrah. V računalniški učilnici so ob pomoči dijakov igrali miselno orientacijske igre na računalniku, po navodilih sestavljali lego sistem in se igrali igro orientacije z roboti. Dijaki so jim omogočili, da so preizkusili njihov prototip polnjenja mobilnega telefona. S tem projektom so dijaki zmagali na na tekmovanju. V popoldanskem času so spoznavali šolo in njeno okolico s pomočjo navodil za orientacijo. Dan v šoli so zaključili s tradicionalnimi portugalskimi igrami. Medtem ko so se učenci igrali, smo učitelji delali na projektu in si ogledali muzej kamnin Cantiero.

  1. dan

V četrtek smo se prebudili v čudovito oktobrsko poletno jutro. Kot sončki smo se odpravili na ogled najmlajših. Obiskali smo vrtec in osnovno šolo do 4. razreda. Najmlajši so nam zapeli pesem DO RE MI. Ostale razrede smo opazovali pri pouku. Ugotovili smo, da v tem času v prvem razredu že pišejo nekatere črke ter poznajo števila do 10. Po ogledu vrtca in šole smo se peš odpravili do gostiteljske šole. Po kosilu smo imeli v šolskem avditoriju kratek kulturni program, kjer smo se predstavili udeleženci projekta Erasmus+. Gostitelji so zaigrali na kljunaste flavte in pianino ter odigrali del zgodbe Čarovnik iz Oza. Estonci so se predstavili s tradicionalno pesmijo in plesom. Francozi so zapeli venček pesmi. Ker za Portugalce nismo Slovenci, ampak Esloveni, smo nastopili prvi. Aljoša je zaigral na tamburico, Iva in Tinkara sta ob plesu prikazali osnovno kitico klekljanja. Po nastopu so bili deležni glasnega aplavza, vzklikanja in čestitk. Dan smo zaključili s prijetnim druženjem ob večerji, ki so nam jo pripravile družine in učitelji gostitelji. Slovo otrok, družin in učiteljev je bilo zelo ganljivo.

 

Prilagajanje dostopnosti spletišča