Skoči na glavno vsebino

Na oblačen jesenski dan smo se učenci prve triade iz Marjete prešerne volje podali peš proti Brunšviku.

Svoja vrata je namreč za nas v namen naravoslovnega dne prijazno odprla sedaj že bivša vzgojiteljica Branka Gregorinčič. S svojo neusahljivo in neizčrpno energijo nas je popeljala skozi svoj vrt, ki je prava paša za oči in duha. Vrt je že primerno obarvan z jesenskimi barvami in osvežen s kapljicami rose, ki so nas vsake toliko časa malce osvežile. Gospa Branka nam je razkazala vrt in prav posebno pozornost požela s tem, ko je otrokom pokazala užitne cvetove rastline kapucinke. Seveda so se vsi na lastne oči in usta prepričali, da je rastlina res užitna, malo pekočega okusa in zdravilna za grlo, kar je v tem jesenskem času dobrodošla prva pomoč ob jesenskih nevšečnostih. Povedala nam je tudi, da pripravlja razne sokove, tinkture in kreme, vse iz svojih rastlin.

Učenci so si ogledali različne rastline in spoznavali njihova imena ter predvsem njihovo uporabo v prehrani in zdravilstvu. Po potkah, ki so nas vodile od enega do drugega presenečanja, smo videli tudi, lahko bi rekli, »čarobno« hišico, prostor za počitek, valilnico za ptice in mnogo več, kar bi sploh lahko prelili na papir.

Po vseh ogledih nas je čakal drugi del, delavnice v zavetju zaves iz rastlin, kjer so učenci izdelovali jesenske šopke, nato pa se preizkusili v pripravi zdravega obroka. Ugotovili so, da kljub temu da so si pripravili zdrav obrok iz rukole, drobnjaka, orehov in kapucink, je bil ta zelo okusen in ni prav nič zaostajal za kakšnimi drugimi industrijskimi priboljški, le da je bil neprimerno bolj zdrav. Prenekateri otrok je  pojedel več kosov tega zdravega obroka.

Za mlade vrtnarje, raziskovalce narave je poskrbela tudi mama učenca Gala Fiferja. Pogostila jih s sokom in sladkim prigrizkom. Pot nazaj pa nas je razvajala s prijetnimi sončnimi žarki in tako zaokrožila že tako čudovito dopoldne.

Tako vzgojiteljici Branki kot mami našega učenca se iskreno zahvaljujemo za krasen, poučen dan, ki bo vsem prav gotovo še dolgo ostal v prijetnem spominu in v vsakem izmed nas pustil sled novih izkušenj in spoznanj.

 

Zapisala: Daniela Šabeder

 

Prilagajanje dostopnosti spletišča