Skoči na glavno vsebino

V okviru projekta Branje ne pozna meja so nas v petek, 10. 5. 2019 obiskali vrstniki iz šole Stjepana Radića iz Božjakovine. Zjutraj smo jih nestrpno pričakali s kratkim kulturnim programom in pozdravom ravnatelja. Ko je bil uvodni led spoznavanja prebit, smo se učenci našega tretjega b., skupaj z razredničarko, knjižničarko in gosti iz Hrvaške odpeljali v Maribor. Najprej smo jih povabili na Dravsko vilo in si tako ogledali Maribor in nekatere znamenitosti z gladine reke Drave. Vsi otroci, vključno s spremljevalci so bili navdušeni, saj je Maribor res čudovit. Vse skupaj  je še obarvalo vreme, ko je po dolgih deževnih dneh sijalo sonce, kot v pozdrav nam vsem skupaj. Po vožnji z ladjico smo nadaljevali ogled peš, skozi Maribor in skupaj ugotovili, da Maribor ni velik, a je zelo zanimiv. Z veliko lepimi vtisi smo se nato odpeljali V Starše, kjer smo jim razkazali našo Centralno šolo. Gostje so bili nad šolo navdušeni, a najbolj so jih  prepričali fitnes na prostem in vsa igrišča v okolici šole, vključno z učilnico na prostem. Zelo lačni smo se z avtobusom odpeljali nazaj v Marjeto, kjer je za vse prazne želodčke poskrbela prijazna kuharica Danica.  Sledil je drugi del srečanja, kjer so naši gostje predstavili svoj kraj in svojo šolo. Ker so v okviru projekta prebirali v njihovem jeziku našega pisatelja Josipa Vandota, so nam odigrali odlomke iz Kekca, zapeli Kekčevo pesem in zapeli himno njihovega razreda. Našim otrokom so razdelili darilca z osebnimi pismi, kjer so jim sporočili kaj jim želijo v življenju ter nogometno žogo z podpisi vseh otrok iz razreda.

Tudi mi smo jim predstavili naše delo, saj so učenci 3.b brali zgodbe njihovega pisatelja v našem jeziku. Neskončno so uživali ob poslušanju teh zgodb, saj so bile zgodbe iz življenja otrok njihove starosti, ki so jih naučile, da se otroci tudi zunaj naših meja ukvarjajo s podobnimi vprašanji in da se sreča ne skriva v bogastvu. Otroci so prebirali zgodbe Božidarja Prosenjaka z naslovom Sejalec sreče.

Če je bilo čez dan pri otrocih malenkost zadržanosti in nekaj jezikovnih barier, so prav vse ovire padle ob igri Energijski stolp, ko so učenci s skupnimi močmi in sodelovanjem postavljali stolp. Takrat so se slišali le zvoki navdušenja in obraze so krasili zadovoljni nasmeški.

Pozno popoldan, ko so nas prijatelji iz Hrvaške zapustili, smo zaključili projekt z besedami, da branje ne pozna meja, ampak ustvarja nove prijatelje.

Hvala vsem, ki ste nam kakorkoli pomagali, da smo lahko projekt izpeljali v takšni meri.

Prilagajanje dostopnosti spletišča