Skoči na glavno vsebino

Kot je že znano, na šoli poteka projekt Erasmus+ pod imenom Odkrivanje Evropskih kultur in umetnosti. V času od 5. do 10. maja smo se udeležili izmenjave v Estonijo. Obiskali smo šolo Kohtla – Järve Kesklinna Pohikool v kraju Kohtla – Järve.

Kraj leži na sredini med glavnim mestom Estonije Tallinnom in ruskim mestom St. Petersburg.

Danes, 6. 5. smo  prvič obiskali šolo. Učenci so nam pripravili dobrodošlico v obliki krajšega koncerta, pri katerem so pokazali svoje odlične pevske sposobnosti. Ni zaman reči, da smo bili več kot navdušeni.

Eva in Jernej, predstavnika učencev naše šole na izmenjavi, sta mišljenja, da je estonska šola precej drugačna od naše. Zanimivo jima je, da imajo vsi učenci mobilne telefone kar v žepu. Na splošno je šola precej stara po izgledu, ampak vseeno ima »toplo dušo«. Učenci so izredno prijazni in odprti do nas, tujcev. Takoj so pristopili do naših otrok in skušali navezati stik.

Kasneje smo obiskali muzejski rudnik, kjer smo si ogledali, kako so nekoč kopali oljnato rudo. Presenetilo nas je, da nekateri stroji, kljub starosti, še zmeraj delujejo. Počutili smo se kot pravi rudarji, saj so nam kosilo postregli kar v rudniku.

S svojim sprejemom nas je počastila tudi županja občine Kohtla – Jarve. Na kratko nam je predstavila kraj in njegovo zgodovino ter izobraževalni sistem. Vse udeležence je presenetila s pozornim darilom.

Ob vrnitvi v šolo sta se Eva in Jernej udeležila športnega dogodka, kjer sta se igrala različne igre. S ponosom povemo, da sta našo šolo več kot odlično predstavila in dosegla prvo mesto v tekmovanju.

Izredno ponosni pa smo bili na izdelke naših učencev. Že pred časom so otroci od prvega do šestega razreda slikali v impresionistični tehniki. S seboj smo vzeli 9 slik in ko smo jih pokazali preostalim udeležencem, so bili prav osupli. Mi pa smo od ponosa žareli.

Iskrena hvala vsem, ki ste bili kakorkoli pripravljeni sodelovati pri tej nalogi.

Eva, Jernej, Maja in Sabina

Prilagajanje dostopnosti spletišča