Skoči na glavno vsebino

Za nami je tradicionalni slovenski zajtrk, ki je letos potekal pod sloganom – MOJ NAJ ZAJTRK. Prvič pa smo obeležili teden slovenske hrane, ki je potekal od 11. do 17. novembra.

Otroci so se zjutraj zbrali v jedilnici, kjer so ob spremljavi učiteljice Klavdije Topolinjak zapeli pesem Čebelar in se za nameček skupaj z učiteljicami zavrteli ob lepi slovenski pesmi.

Učenci so si seveda po skrbni higieni rok nato postregli z zajtrkom lokalnih pridelovalcev hrane. Tako so si najprej na domači kruh namazali maslo in med, ter zraven spili lonček mleka. Zajtrk so  zaključili z okusnim jabolkom. Seveda je bil celoten zajtrk delo lokalnih pridelovalcev.

Po razredih so potem potekali pogovori o pomenu rednega uživanja zajtrka in o tem, zakaj je lokalno tako zdravo. Da pa ne bi o tem samo govorili, smo si pogledali filme na to temo, ki so primerni njihovi starostni stopnji in v katerih so nastopali njihovi vrstniki, ki so razložili, kakšen je potek pridelave in obdelave, preden se znajde okusna hrana na naših krožnikih.

Seveda se posebni dan namenjen pomenu zdravega zajtrka s tem še ni zaključil. Lokalni dobavitelji hrane za našo šolo so pripravili stojnice s svojo ponudbo.

Vsak od njih je povedal nekaj o svojem delu in naredil degustacijo svojih pridelkov. Otroci so tako z veseljem poskusili različne sorte jabolk, odličen jabolčni sok, različne okuse slastnih jogurtov in se posladkali z različnimi vrstami medu.

Preizkusili so se tudi v molži improvizirane kravice, ki so jo prisrčno poimenovali Liska.

Na koncu smo se z bučnim aplavzom zahvalili predstavnikom kmetij Ber, Lovrec in Selinšek za čudovito pripravljene stojnice in za krasno zaokrožen dan TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA.

Na nas vseh pa je, da čim večkrat posegamo po lokalni izbiri hrane in tako naredimo zase in za širšo skupnost najbolje kar lahko.

 

Daniela Šabeder

     

Prilagajanje dostopnosti spletišča