Skoči na glavno vsebino

Za nami je še en čudovit dan, ki smo ga izpeljali v okviru projekta DEKD.

Od 25. 9. do 12. 10. so potekali že 34. dnevi evropske kulturne dediščine. Na stežaj so vrata odprli muzeji, galerije, gradovi, odvijale so se različne prireditve in dogodki pod skupno temo Dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav.

Otvoritvena prireditev je bila 25. 9. v Novi Gorici v frančiškanskem samostanu Kostanjevica.

Na podružnični šoli Marjeta smo se letos spet povezali z društvom Ajda, ki deluje v občini Starše. V društvu se družijo gospe iz celotne občine, ki ohranjajo ljudske šege in navade, skrbijo za prikaz kmečkih opravil nekoč, urejajo in vzgajajo zeliščni vrt, ohranjajo različne ročne spretnosti, ki so jih opravljale naše babice in prababice.

Učiteljice smo projekt DEKD umestile v letni učni načrt, kjer se v sklopu »Bilo je nekoč« učimo o kulturni dediščini. Projekt smo pričeli s kratkim kulturnim programom, predstavitvijo projekta in spoznavanjem društva Ajda.

Gospa Slavica je predstavila, kaj vse počnejo gospe ob svojih druženjih. Predstavila in pokazala je tehniko vezenja, rišelje, izdelovanja rož iz krep papirja, kvačkanja, makrame … Učenci so z zanimanjem poslušali in komaj čakali, da se bodo lahko v nekaterih dejavnostih preizkusili tudi sami.

Učenci od 1. do 4. razreda so se preizkusili v izdelovanju rož iz krep papirja, vezenju – rišelje tehniki, šivanju, izdelali so si zapestnice. Ob koncu smo se gospem zahvalili, da so delček tega, kar ohranjajo, prikazale oz. delile tudi z nami, saj je le tako možen prenos ohranjanja kulturne dediščine na mlajše rodove.

Učiteljica Klavdija Topolinjak

Prilagajanje dostopnosti spletišča