Skoči na glavno vsebino

Tradicionalna šola v naravi 3. razredov je letos potekala od 20. 5. 2024 do 24. 5. 2024 na Debelem rtiču. Šole se je udeležilo 42 otrok.

Že takoj po namestitvi in kosilu smo pričeli s prvo delavnico, ki se je imenovala detektivi narave. Sledil je odhod na plavalni tečaj, kjer so otroke na začetku preverili plavalni učitelji in jih glede na predznanje razdelili v skupine. Plavalni tečaj je tako vsak dan potekal dvakrat dnevno in učenci so pridno urili svoje plavalno znanje in ga nadgrajevali.

Kadar učenci niso bili na plavanju, so imeli najrazličnejše delavnice – od tombole, pohoda v Resllev gaj, izleta z ladjico in številne športne aktivnosti na prostem, ki nam jih ni pokvarilo niti slabo vreme.

V sredo nas je obiskal ravnatelj  in tradicionalno otroke razveselil s sladkimi dobrotami. Zvečer pa smo imeli nočni pohod z lučkami, ki so jih učenci predhodno izdelali v sklopu Rap-a. Opazovanje okolice v soju lučk jim je prav gotovo pustilo poseben pečat, ki se ga bodo še dolgo spominjali.

Posebno doživetje je bil sredin večer, ko so se učenci pripravili za odštekani stil. Takrat otroci pokažejo svojo kreativnost in iznajdljivost, saj se oblečejo čimbolj nenavadno in svojo kreacijo predstavijo na modni brvi in jo pospremijo z besedami. Ob tem seveda ne manjka otroškega smeha. Nenavaden pa je bil ta odštekani stil tudi zato, saj smo se družili z našimi prijatelji iz Avstrije, ki so letovali z nami v sklopu Erazma. In njihovi zadovoljni pogledi so povedali več, kot vse izrečene besede v različnih jezikih. S prijatelji smo se družili dva večera, sicer pa se zaradi različnih ur dejavnosti več nismo mogli.

Hitro je prišel petek in učenci so bili še zaključno preverjeni v plavanju, saj so dobili ocene le-tega. Vsi so bili z ocenami zadovoljni, še bolj pa s tem, da prav vsi znajo osnovno plavati. Tako so pridobili eno od veščin, ki jim bo v življenju koristila.

Sicer pa je to bil za učence teden vseživljenjskega učenja, saj so premagovali lastne meje in dokazali, da marsikaj zmorejo sami, nenazadnje so sami pripravili kovčke za domov. Urili so veščine sodelovanja, prilagajanja. Prav gotovo si bodo šolo v naravi zapomnili za vedno, saj so že v ponedeljek v šoli povedali, da bi jo takoj z veseljem ponovili.

Seveda pa smo lahko veseli, da občina staršem priskoči na pomoč pri plačilu prevoza in celotnega plavalnega tečaja, vključno s plavalnimi učitelji, ter tako staršem olajša strošek šole v naravi.

 

Za tretje razrede zapisala Daniela Šabeder

Prilagajanje dostopnosti spletišča