Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 18. 4. 2024, je v šoli v Marjeti pri naravoslovnem dnevu prav lepo zadišalo – najprej v učilnici 4. b po svežem testu, nato pa še skozi kuhinjo v jedilnico in na hodnik po pečenem kruhu.

V učilnici so učenci skupaj z učiteljico zamesili dve zmesi za kruh, in sicer prvo za navadni kruh, ki so ga razdelili v 11 manjših hlebcev. Le zakaj? Prav toliko je namreč učencev in vsakemu je pripadal eden. Vsak od njih je pod svojimi prsti začutil voljnost testa, ko je lepo oblikoval svojo okroglo kepico. Le-te so pridno druga poleg druge najprej vzhajale, nakar so se kaj hitro znašle v veliki šolski peči, kjer se je skozi steklo dalo lepo opazovati dodatno vzhajanje in pridobivanje barve. Hlebčki so bili zaradi svoje majhnosti dokaj hitro pečeni, zato so jih učenci že lahko dali v fazo ohlajanja. Medtem so v peč potisnili še drugo maso, kjer je po sprejemanju energije nastal bel mlečni kruh z rozinami. Ooo, kako je dišalo! Med vzhajanjem testa so učenci pogledali še film o pečenju kruha v manjši in malo večji pekarni.

Mali hlebci so se do konca pouka že primerno ohladili, da so bili godni za pokušino. Kruhki so dali nasmeške na obraze vsem enajstih četrtošolcem, v očeh pa so se zasvetile iskrice, ki so izdajale: »Moj prvi kruh! Mmm, kako je dober.«

Beli kolač so razrezali naslednje jutro, v četrtek je bil seveda še prevroč, in si z njim polepšali tudi ta dan.

 

»Pekarica« Daša JAKOL

Prilagajanje dostopnosti spletišča