Skoči na glavno vsebino

V petek, 17. 11. 2023, smo v slovenskih šolah in vrtcih ponovno izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk  (TSZ), že 13. po vrsti, tokrat pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!« Kruh je namreč poleg masla, mleka, medu in jabolk ali drugega slovenskega sadja ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Na spletni strani TSZ je zapisano:

»Tradicionalni slovenski zajtrk je glavni dogodek dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo od leta 2012 vsak tretji petek v novembru. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011, z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.

V namen ozaveščanja o pomenu zajtrka je bil izdan tudi tematski plakat z ilustracijo Bogata in uboga sestra, ustvarjeno izpod rok ilustratorke Ančke Gošnik Godec.«

Tradicionalni slovenski zajtrk je potekal tudi v POŠ Marjeta. Zjutraj smo se učiteljice z učenci pogovorile o pomenu vsakodnevnega zajtrka za zdravje vseh nas. Učenci so po spominu iz prejšnjih let navedli, katera živila so vključena v ta prav posebno dober in zdrav zajtrk, ki so ga bili deležni že v vrtcu, nato vsako leto v šoli in seveda večkrat doma. Razmišljali so, od kod je šola dobila vsa navedena živila in na kakšen način jih pridobijo, pridelajo poljedelec, živinorejec, sadjar in čebelar (slednji, to je Anton Ferlič iz Marjete, nam je že pred dnevi prav za ta zajtrk daroval med). Po pogovoru smo skupaj poslušali skladbo o kruhu in bili posebno pozorni na vsebino besedila. Sledil je slasten zajtrk v jedilnici in po njem skupno petje Slakove pesmi Čebelar, seveda ob originalni spremljavi. Z učenci smo si po zajtrku pogledali še oddajo RIBIČ PEPE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK.

V času od 11.25 – 11.55 smo si ogledali še stojnici dveh dobaviteljev, in sicer mlekarja Davorina Selinška iz Starš in Ivana Bera iz Žetal. Oba gosta sta učencem predstavila svojo dejavnost – mlekarstvo in sadjarstvo in jih uspešno motivirala za uživanje pridelanih proizvodov: mleka in mlečnih izdelkov ter sadja. Učenci so molzli na modelu krave iz kartona, poskusili pa koščke različnih sort jabolk in popili nekaj domačega jabolčnega soka.

Obiskala nas je tudi vodja šolske prehrane Nastja Habjanič.

Dan je bil resnično nekaj posebnega, saj je poskrbel za vse naše čute – vid, vonj, okus, sluh in tip.

Prilagajanje dostopnosti spletišča