Skoči na glavno vsebino

V oktobru 2023 so imeli učenci od 1. do 4. razreda tehniški dan. Odpeljali so se v Zlatoličje, kjer so spoznali in si ogledali, kako so nekoč ob Dravi izpirali zlato.

Z avtobusom so se odpeljali v Zlatoličje do kmetije Pal, kjer so izstopili z avtobusa in peš nadaljevali pot do reke Drave. Ob Dravi sta jih pričakala »zlatokopa« Sandi Furek in Andrej Lovše, člana Turističnega društva Starše. Društvo želi s tem projektom ohranjati kulturno dediščino in jo prenašati na naslednje generacije.

Sandi jim je opisal pričetke oz. zgodovino izpiranja zlata na Dravskem polju, oba pa sta predstavila in prikazala še pripomočke in načine izpiranja zlata.

Učenci so z navdušenjem prisluhnili zgodbi in pesmici o izpiranju zlata, še bolj pa jih je pritegnilo štetje zlatih lusk. Našteli so jih devet. Ob koncu so se članoma TD Starše zahvalili za izčrpno in čudovito predstavitev.

Veseli in polni novih in zanimivih izkušenj ter spoznanj so se vrnili v šolo, kjer so vtise čudovitega tehniškega dne strnili v sproščenem pogovoru, likovnem ustvarjanju, izdelovanju plakatov in vodnih mlinčkov.

Klavdija TOPOLINJAK

Prilagajanje dostopnosti spletišča