Skoči na glavno vsebino

MARJETA – ZAKLADNICA ZNANJ IN SPRETNOSTI

24. september – 8. oktober 2023

Že v septembru smo učiteljice seznanile učence z vsebinami DEKD. Nekaj dejavnosti, ki se odvijajo v naši bližini, smo prebrali in predstavili.

Ob tednu Evropske kulturne dediščine smo v šolo povabili članice društva »Ajda«. To so gospe, babice, ki ohranjajo za nas dragocena in dandanes redka znanja. Ob vseh ročnih spretnostih skrbijo tudi za ohranjanje nekaterih ljudskih običajev (npr. žetev pšenice).

V torek, 26. 9. 2023, so prišle med nas in nam predstavile ročne spretnosti, ki jih negujejo in razvijajo ob svojih druženjih vsak petek. Učencem prve triade so predstavile šivanje, krojenje oblačil, kvačkanje, pletenje, vezenje in izdelovanje rož iz papirja. V vseh teh aktivnostih so se preizkusili tudi naši učenci.

V naslednjih dneh so se učenci vseh razredov v popoldanskem Rap-u (OPB) preizkusili v ličkanju in luščenju koruze, izdelali so Botro jesen. Nastala je lepa jesenska dekoracija. Obudili so in se naučili tudi nekatere stare rajalne igre in plese: Rdeče češnje rada jem, Rašpla, Bela Lilija.

Učenci so z veseljem sodelovali in spoznavali dejavnosti, ki jih ohranjajo članice društva Ajda.

 

Klavdija Topolinjak

Prilagajanje dostopnosti spletišča