Skoči na glavno vsebino

Sredi maja je na povabilo Založbe Pivec Slovenijo obiskala estonska pisateljica Liin Sein, saj je pri tej založbi v sklopu projekta Utrip evropske literature prav v dneh njenega obiska izšla avtoričina prva slikanica v slovenskem prevodu z naslovom Moje mesto. Slikanico je avtorica osebno predstavila otrokom v nekaj slovenskih vrtcih in osnovnih šolah ter študentom in študentkam Filozofske fakultete v Mariboru.

V posebno čast in veselje nam je bilo, da je pisateljica Liin Sein skupaj s predstavnico Založbe Pivec Tjašo Lešnik v sredo, 17. maja, obiskala tudi našo podružnično šolo v Marjeti na Dravskem polju.

Pisateljico Liin Sein je ob prihodu pozdravila vodja podružnične šole Daša Jakol, otroški pevski zbor pa je ob spremljavi njihove zborovodkinje Klavdije Topolinjak ubrano zapel dve otroški pesmi. V nadaljevanju je otroke nagovorila avtorica in jim prebrala nekaj prvih strani slikanice v estonskem jeziku, za katerega so kaj kmalu ugotovili, da ga prav nič ne razumejo. Na pomoč je priskočila predstavnica založbe, ki je otrokom prebrala slikanico v slovenskem prevodu, pisateljica pa jim je pokazala knjižne ilustracije, ki so delo ilustratorke Gerde Märtens.

Slikanica, katere glavni junak je deček Oskar, ki gradi svoje mesto iz odpadne embalaže, je otroke pritegnila s svojo ekološko tematiko. Oskarjevo mesto je polno moderne infrastrukture, ko pa ga mama pošlje v domači rastlinjak po zelišča, deček ugotovi, da v takšnem mestu ni prostora za živali, ki jim zaradi človekovega vpliva na okolje grozi celo izumrtje. Oskar zaradi tega zgradi novo mesto, v katerem je manj stavb in veliko parkov, mesto, v katerem ima vsaka hiša svoj rastlinjak. V razgovoru z avtorico so učenci razmišljali o posledicah širjenja mest in pozidave zelenih površin ter ugotovili, da na srečo živijo v okolju, kjer imajo hiše velike vrtove, vasi pa obdajajo zelena polja, travniki in gozdovi.

Po predstavitvi so učenci prejeli brošure z didaktičnimi nalogami, povezanimi s slikanico Moje mesto. Ena od nalog je učence spodbudila, da razmislijo, kakšno bi bilo njihovo sanjsko mesto in ga narišejo.

V spomin na svoj obisk je pisateljica Liin Sein otrokom podpisala brošure ter skupaj z njimi v lonca posadila cvetje in zelišča, ki sedaj krasijo vhod v podružnično šolo.

 

Leonida BABIČ, šolska knjižničarka

Prilagajanje dostopnosti spletišča