Skoči na glavno vsebino

Učenci POŠ Marjeta so prag nove šole prvič prestopili 12. septembra. Uradno odprtje pa je bilo čez pol meseca, to je 1. oktobra ob 11.00.

Šola je v tem času živela v pripravah na odprtje – poleg rednega pouka, ki smo ga v ta namen seveda malo prilagodili. Za vrati učilnic in na hodniku je bil kar velik živ žav, ko smo učiteljice in vzgojiteljici vrtca Pikapolonica s svojimi varovanci pripravljale kulturni program. Že pri načrtovanju je bilo pestro, saj smo vedele, da mora biti program tak, da bo lahko naučen v dobrega pol meseca. Šele takrat smo namreč bile z vsemi učenci skupaj na isti lokaciji. Točke so bile namreč takšne, da so povezovale otroke iz več razredov skupaj. Za pomoč smo prosile tudi učence obeh petih razredov iz Starš – tiste, ki so bili lani še v 4. razredu v Marjeti, in učence obeh starških pevskih zborov. K sodelovanju smo povabile tudi Tamburaški orkester KUD Ivan Lončarič Trniče.

Na začetku prireditve je himno zapela naša učiteljica Klavdija Topolinjak, prav tako pa je pela posamezne kitice pesmi Siničja tožba, ki so bile rdeča nit dogajanja. Spremljali so jo tamburaši KUD Ivan Lončarič iz Trnič. Po svečanih govorih (Nada Nedeljko, predstavnica ZRSŠ, enota Maribor, Stanislav Greifoner, župan občine, Franc Kekec, ravnatelj šole), ki jih je napovedala Alenka Herceg, vodja protokola, sta točke programa v sproščenem klepetu – v narečju Dravskega polja – napovedovala učenca Živa Petrovič in Matic Di Monte iz obeh 5. razredov (vezni tekst Daša Jakol). Najprej sta razmišljala o šoli nekoč in šolskih stavbah, ki so že dajale učenost našim prednikom. Izvedeli smo, da je nova šolska stavba že četrta po vrsti.

Po dramatizaciji Šola nekoč (avtorica besedila in mentorica Daša Jakol) je sledila točka predšolskih otrok Dekle razposajeno (mentorici Mojca Marinšek in Vesna Janežič). V nadaljevanju smo videli folklorni splet Tamkaj gor pri svet Marjet iz OŠ Starše, na harmoniko je igral Mark Štumperger (mentorice Veronika Mastnak, Metka Vavh, Liljana Polajžar), in točko Šport malo drugače (mentorica Maja Žnidarič). Mladi tamburaši so nato zaigrali ljudsko Drežniška (mentorica Klavdija Topolinjak). Zelo aktualna je bila gibalna točka Mi gradimo novo šolo (mentorica Daniela Šabeder), ki je nazorno prikazala delo v preteklem letu, na tabli pa je pod spretnimi prsti učenk »zrasla« podoba šole. Ob koncu programa so združeno zapeli še pevci vseh treh zborov obeh šol pesem Tomaža Habeta, Lepa je dežela naša (mentorici Klavdija Topolinjak in Natalija Kustec). Kot vodja podružnice sem podala še zahvalo nastopajočim in vsem tistim, ki so bili deležni v gradnji, od ideje do odprtja. Obenem sem poklicala vse učence na prizorišče – pritekli so v zelenih majicah z napisom šole in narisano marjetico na hrbtni strani ter v rokah nosili rumene in zelene balone, napolnjene s helijem. Matic in Živa pa sta poklicala še župana, ravnatelja in vodjo podružnice, da skupaj prerežemo trak in odpremo šolo. Ko smo trak prerezali, so učenci na zvok šolskega zvonca spustili balone v zrak in dodali piko na i celotnemu dogajanju.

Za okrasitev okenskih stekel sta poskrbeli učiteljici Veronika Mastnak in Valentina Perenčević – ob pomoči učencev in drugih učiteljic iz Marjete in Starš, za dekoracijo dogajanja in šole pa cvetličarka Vesna Meglič iz Marjete. Ozvočenje je skrbno prevzel Marijan Herceg iz Starš, zelo pa so se potrudili tudi v šolski kuhinji pri pripravi prigrizkov in nabavi slaščic, občina pa z nabavo dobre kapljice. Kamenčke v mozaik dogajanja je dodalo še veliko drugih zaposlenih – od ravnatelja do hišnikov in čistilk. Še enkrat hvala vsem!

Šola je nato vase sprejela številno množico občanov in povabljenih gostov, med njimi tudi poslanca državnega zbora Andrejo Rajbenšu in Tomaža Laha, občinske svetnike, izvajalce del, nadzornike, upokojence šole …., ki so si lahko ogledali še projekcijo fotografij gradnje šole.

Dan je bil res nekaj posebnega, tak, ki še dolgo ne bo šel v pozabo.

Premnogim prisotnim naj ob koncu izrazim le še EN VELIK HVALA za številne stiske rok in srčne ter iskrene čestitke!

 

Daša JAKOL, vodja podružnice

Foto: Tea Bratovčak

 

Prilagajanje dostopnosti spletišča