Skoči na glavno vsebino

Pa je prišel čas, ko smo zaposleni in učenci POŠ Marjeta prvič prestopili prag čisto nove šolske zgradbe – z namenom, da v novih prostorih pričnemo s poukom. To se je zgodilo v ponedeljek, 12. septembra 2022. Dan je prav gotovo bil nekaj posebnega in nam bo vsem skupaj za vedno ostal v spominu.

Uradno odprtje šole bo v soboto, 1. oktobra 2022, malo pred tednom otroka, ki se vsako leto začne prvi ponedeljek v oktobru. (Spoštovani starši in drugi občani, vljudno vabljeni, da se nam pridružite ob 11.00!)

Verjetno ste v objavah zasledili, da so preteklo šolsko leto vsi razredi končali na nadomestnih lokacijah, saj so v maju pričeli s podiranjem stare šolske zgradbe. Tudi prve dni septembra smo še bili tam. Pa ni bilo težko počakati še teh nekaj dni, saj smo vedeli, da bo končno prišel naš prvi dan.

Kar precej let je trajalo, da se nam je uresničila velika želja – dobiti novo šolo. (Sedaj mi zagotovo pritrjujete vsi, ki ste bili v celotnem postopku prepričevanja, moledovanja, čakanja zraven …) Stara šolska zgradba je bila resnično že dotrajana, letos je dočakala Abrahama, in je zato bila gradnja res potrebna. Za sodobno šolsko delo pa je bilo nujno pridobiti več prostorov, enega od njih tudi za potrebe vrtca, da bo lahko nadaljnje delo teklo po pričakovanjih. Da ne govorim o veliki pridobitvi – telovadnici.

Učenci so zjutraj prišli v šolo po urniku. Večino jih je pripeljal šolski avtobus skoraj pred prag šole, kar je sedaj zanje veliko bolj varno. Avtobusna proga po novem iz Marjete teče po novi cesti mimo nekdanje Zadruge Marjeta do šole. Avtobus se nato po isti poti vrne na vaško cesto. Z osebnimi avtomobili pa starši in zaposleni parkirajo na parkirišču ob cesti.

Učenci so v velikem pričakovanju stopali z avtobusa, očke so jim izdajale, da so zelo radovedni in seveda srečni. Najmlajši, ki jih pripeljejo še starši, so po potki od parkirišča prihajali skupaj z njimi. S pogledi so vsi skupaj zaobjeli pročelje šole, ki jih je s svojimi sončnimi barvami – rumeno in zeleno, ki lahko spominjata na občinsko zastavo ali morda travnike in klasje – vabilo v svojo notranjost. Pri vhodu smo jih pričakale razredničarke.

Pogled jim je uhajal na čudovito pobarvane garderobne obloge z obešalniki. V tem prostoru so se prvič preobuli v copate in čevlje dali v za to namenjene odprte omarice. Pogled jim je ušel na veličasten hodnik, ki s svojo širino in višino ter naravno svetlobo kar vabi. Prav s tega hodnika pa so seveda vrata v učilnice! Tam jih je čakalo zelo moderno pohištvo, zaradi katerega lahko brez skrbi rečemo, da je to pohištvo za novo tisočletje. Da ne govorimo o jedilnici in sodobni razdelilni kuhinji, računalniški učilnici, knjižnici, kabinetih za učiteljice, prostoru za razgovor s starši … Pa o večji zbornici – take v Marjeti učiteljice res nismo bile vajene.

Skupaj smo se počasi – učiteljice in učenci – radostno sprehodili po vseh prostorih in si jih najprej ogledali. Prav tako tudi kletne prostore, kjer jih čakajo garderobe za preoblačenje pred novimi športnimi izzivi in velika ter lepa telovadnica.

Šele nato smo čisto zares odšli v učilnice. Najprej smo na oglasne table obesili prve risbice, ki so prostoru dale nežen šolski pridih. Le-te smo s seboj prinesli iz začasne šole v župnišču, vrtcu in DCA. Nato je kar hitro sledila malica in sedenje na novih barvnih stolčkih v jedilnici. Učenci pa so takoj ugotovili, da bodo v tej šoli lahko malicali prav vsi v istem odmoru. To pomeni, da ima jedilnica dovolj stolov za vse učence.

V šoli pa smo imeli tudi prve obiske, saj sta nas že zjutraj prijetno presenetila župan Stanislav Greifoner in ravnatelj Franc Kekec. Prav tako sta nas z občine z obiskom počastila Bogdan Rokavec, ki je bdel nad izvajanjem del, in nadzornik Ladislav Selinšek. Zaželeli so nam čim boljše počutje v novih prostorih in dobro delo, v kar seveda niso dvomili. Obljubili smo jim, da bomo na šolo tudi lepo pazili in bomo tako njeni najboljši skrbniki. S pozitivno radovednostjo pa so šolski prag prestopili tudi mariborski novinarji z radia in televizije. Tudi oni dobro vedo, da ni vsak dan tako pomemben, ko je bil ta, ko smo prvič prestopili prag nove šole.

Torej – draga naša nova POŠ Marjeta, dobrodošla med nami!

Vedi, da smo ponosni nate, predvsem pa na vse tiste, ki so na kakršen koli način pripomogli, da si danes takšna, kot si.

Ponosni smo najprej na vse, ki so že pred leti začeli razmišljati, da bi te bilo potrebno zgraditi, in jim hvaležni. Če ne bi bilo njih, tudi ti danes ne bi v vsej svoji veličini stala na našem lepem Dravskem polju.

Potem smo seveda zelo hvaležni tistim, ki so zate odprli svoje denarnice – vemo, da je bilo treba seči vanje zelo globoko. Prav tako onim, ki so se trudili za pridobivanje vseh dovoljenj in načrtov. Ponosni smo na vse vse gradbenike in podizvajalce ter nadzornike, od vodij do zadnjega delavca. Delo so opravili z odliko. Hvala tudi vodovodarjem in električarjem, raznim monterjem ter številnim drugim poklicem, ki so bili potrebni od prvega dne gradnje do predaje ključev odgovornim osebam.

Šolo pa je bilo treba tudi opremiti. Seveda gre najprej zahvala ravnatelju, da smo učiteljice smele pohištvo izbrati same. Lepe spomine pa imamo tudi na njih, ki so se pri izbiri skupaj z marješkim šolskim kolektivom trudili pri izrisih pohištva, nato neštetih usklajevanjih, pri naročanju in dobavi. Pa sami nosili težke elemente in jih pomagali montirati. Hvala za vse!

Na tvoji življenjski poti ti, draga naša nova šola, želimo veliko zdravega šolskega živ-žava, ogromno modrih misli, nešteto rešenih problemov in ugank, veliko gibanja, plesa in smeha. Bodi odkrita, srčna, prijazna do svojih učencev in zaposlenih – bodi še naprej takšna, kot smo te bili vajeni v prejšnjih oblikah. Takšno te imamo radi.

Daša JAKOL, vodja podružnice

Prilagajanje dostopnosti spletišča