Skoči na glavno vsebino

Dušica Kunaver je o smreki med drugim zapisala (https://www.vzajemnost.si/clanek/173020/slovensko-izrocilo/):

»Smreka ima v našem ljudskem izročilu prav posebno mesto. Igra vlogo nekakšnega veselega poštarja, znanilca dobrih novic.

Zimzelena smreka sredi zime govori človeku: »Nič se zime ne boj! Glej mene, kako lepo sem zelena sredi zimske beline, mraza in teme.«

Okrašena slavnostna smreka, postavljena kot mlaj sredi vasi, oznanja vsemu svetu, da se pod njo godi nekaj veselega – da je v vasi svatba, nova maša, gasilska veselica ali drug vesel dogodek.«

Smrekica na strehi novogradnje pomeni: »Prišli smo do slemena hiše! Juhej!«

Glasen »Juhej!« se je 14. aprila 2022 izpod slemena novo nastajajoče šole »Marjetice« zaslišal tudi v Marjeti, ko sem kot vodja podružnice oz. njena »gospodinja« smela pritrditi smrečico na nastajajočo šolo. K dejanju sta me prijazno povabili naši pridni »sosedje« (izvajalci del, da ne bo pomote), saj, kot so povedali, je pri njih v navadi, da to delo opravi prav gospodinja.

Z dvigalom, kjer sta me čakala primerno orodje – vrtavka in dolgi lesni vijaki – so me peljali navzgor in kar hitro je smreka kljubovala rahlemu vetriču. Učenci, ki so za ograjo opazovali dogodek, so veselo zaploskali, sodelavci pa še pomahali in obenem ovekovečili dogodek, ki se ne zgodi vsak dan. Priznam, da so obenem moji občutki kar zaplesali, v vedenju, da sedaj pa gre zares – končno nastaja težko pričakovana nova šola!

Iskrena hvala, spoštovani sosedje, za zaupanje oz. možnost izvedbe tako pomembnega dejanja, ki sega v izročilu daleč nazaj – že v čas naših prednikov.

Daša JAKOL, vodja podružnice

Prilagajanje dostopnosti spletišča