Skoči na glavno vsebino

Po dobrem letu in nekaj mesecev smo končno odšli v Grčijo. Tja se nismo odpeljali z letalom,  ampak smo potovali virtualno. S projektom Erasmus + bi morali marca lani odpotovati v Grčijo, vendar nam jo je tik pred odhodom zagodla Corona.

Vse do letošnjega maja smo čakali v upanju, da bomo vendarle odšli v Grčijo in si jo ogledali v živo. Vendar zaradi zdravstvenih omejitev temu ni bilo tako. S projektnimi partnerji smo se dogovorili, da bomo naloge opravili virtualno.

Grki so pripravili bogat program, v katerem je sodelovala vsaka država. Videokonferenčna srečanja pa so trajala tri dni.

V torek, 25. 5. 2021, ob 10.00 smo se povezali vsi partnerji projekta: Grki, Portugalci, Estonci, Francozi in seveda mi, Slovenci. Grški ravnatelj Ioannis Mokias nas je prisrčno pozdravil iz sončne in vroče Grčije. Sledila je predstavitev razredov. Grški učenci so mahali z zastavicami in pozdravnimi napisi vseh partnerskih držav, nekateri so se tudi predstavili. Virtualno smo si ogledali celotno šolo in vrtec. Po krajši pavzi so nam predstavili mesto Tirnavos, kjer se nahaja njihova šola. Izvedeli smo, da je Tirnavos občina v regionalni enoti Larissa v grški regiji Tesalija. To je drugo največje mesto v regijski enoti Larissa, za Larisso. Mesto je blizu gora in Tesalske nižine. Skozi mesto teče reka Titarisios, pritok Pineiosa. Ob koncu videokonference so nam učenci zapeli grško tradicionalno pesem.

Naslednja videokonferenca je bila v četrtek, 27. 5. 2021. Ta dan smo se predstavljale vse države. Vsi smo bili nekoliko na trnih, če bodo naše predstavitve lepo zvenele in se dovolj slišale, saj je tu in tam vsakemu od nas kdaj ponagajala internetna povezava. Najprej so se predstavili naši gostje, Grki, nato je sledila predstavitev Francozov, nas, Slovencev, Estoncev in Portugalcev. Vsi smo se predstavili s tradicionalnimi pesmimi, plesi in predstavitvijo narodnih noš. Vse predstavitve so bile čudovite in so prikazale karakter tradicionalne kulture vsake države.

V petek, 28. 5. 2021, je bil zadnji dan vidokonferenčnega srečanja. Ta dan so Grki predstavili multimedijsko predstavitev tradicionalnih plesov, noš in pesmi. Spoznali smo tudi grško senčno gledališče, lutke in si ogledali krajšo lutkovno predstavo. Predstava z naslovom Dobrodošli Karagiozis govori o možu Karagiozisu, ki ženi Aglai pripoveduje o projektu Erasmus, o njegovem pomenu, Evropejcih … Mož ji razloži, da smo si vsi podobni in vendarle nekoliko različni, da imamo vsi glavo, roke in noge, tako kot Grki. Vendar imamo različno kulturo, navade, vsi imamo radi ples, petje, slikanje, igranje. To nas, ljudi, ločuje od živali. Kultura kaže značaj vsakega naroda in vse to so stvari, ki nas duhovno bogatijo. Karagiozis pove ženi, da so civilizacijske dobrine skupne vsem, ki živijo na Zemlji in da je Zemlja velika »soseska«. Zato bodimo dobri sosedi in prijatelji.

Projekt Erasmus nas uči spoštovanja, solidarnosti, empatije, sodelovanja in razumevanja. Tako smo sklenili tridnevno potovanje po Grčiji.

Klavdija Topolinjak, vodja projekta

 

Prilagajanje dostopnosti spletišča