Skoči na glavno vsebino

Tudi na naši šoli smo letos vključeni v projekt trajnostne mobilnosti. Trajnostna mobilnost pomeni zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti in obenem zmanjšati promet ter posledično onesnaževanje in porabo energije. V tednu pred počitnicami so učenci od prvega do vključno četrtega razreda izvedli trajnostne načine prihoda v šolo, in sicer ob pomoči kokoške Rozi. Trudili so se, da so v tem tednu čim več prihajali v šolo peš ali s kolesom, seveda ob spremstvu odrasle osebe, saj sami še nimajo opravljenega kolesarskega izpita.

Vse učence, ki sicer zelo zgodaj prihajajo v šolo, so na zbirnem mestu čakali predstavniki krajevne skupnosti, javni delavci ali učiteljice in jih potem peš pospremili do šolskih vrat. Tako je bilo tudi njim omogočeno prihajanje v šolo na trajnostni način.

Učencem je dodatno motivacijo predstavljalo zbiranje kart s posebnimi motivi, ki so si jih prislužili s takšnimi prihodi.

V tem tednu so potekale na šoli tudi številne spremljevalne dejavnosti. Tako so učenci sami sestavili pesmico in jo zapeli na znano Kekčevo melodijo. Izdelali so peš bus in se odpravili na potovanje. Potovali so z eko busom, ki jih je navidezno popeljal skozi njihove kraje. Pisali so zanimive zgodbe in pesmice. Risali so risbice in delali trganko osrednjega lika, to je kokoške Rozi. Sestavljali so sestavljanko. Reševali so različne naloge, ki so bile medpredmetno povezane in so bile seveda povezane prav s prometom. Učenci so predstavljali poklice v prometu in se za eno šolsko uro prelevili v učitelje. Ure pouka so jim odlično uspele. Pred šolo so s kredo narisali stopinje, ki jih popeljejo varno v šolo. Skratka, dogajanje je bilo kljub ne preveč prijaznemu vremenu zelo zanimivo. Dejavnosti smo povezali s tednom SPREMEMB in SVETOVNIM DNEVOM ZEMLJE.

Vsi se zavedamo, da živimo na Zemlji, ki je le ena, in se moramo zato obnašati do nje odgovorno.

Učenci se skozi vso leto seznanjajo, kako lahko s svojimi dnevnimi navadami vplivajo na varovanje okolja in predvsem na krepitev lastnega zdravja.

Vsi skupaj si želimo, da nam bo še dolgo ostal v zavesti slogan – GREMO PEŠ!

 

Koordinatorica projekta: Daniela Šabeder

 

ZAHVLAJUJEM SE VSEM PREDSTAVNIKOM KRAJEVNE SKUPNOSTI IN JAVNIM DELAVCEM, KI SO POMAGALI, DA SMO TEDEN TRAJNOSTNE MOBILNOSTI LAŽJE IN PREDVSEM VARNO IZPELJALI.

Prilagajanje dostopnosti spletišča