Skoči na glavno vsebino

Petek, 26. 2. 2021, nas je obdaril s sončnim vremenom in po šoli prinesel različne prijetne vonjave hrane. Celotna podružnična šola je imela naravoslovni dan o PREHRANI.

Na začetku dneva so učenci povedali, kaj sploh o zdravi hrani vedo in koliko tega o povedanem upoštevajo sami. Pogledali smo si nazorno ptt predstavitev, ki jo je za celotno šolo pripravila učiteljica Jana Dobnik, ki tudi sicer bdi nad prehrano v šoli. Tako smo se ob predstavitvi pogovorili, zakaj sploh potrebujemo hrano. Kaj sploh je zdrava prehrana in si pobližje pogledali različne vrste sadja, zelenjave in žit.

Sledil je praktičen del, ko smo si skupaj pripravili zdrav zelenjavni namaz. Prav vsi so ta obrok z veseljem pohrustali. Ob tem so povedali, da bodo s pridobljenim znanjem razveselili doma svoje starše in jim pripravili podoben obrok, v katerega bodo morda dodali še kakšno zdravo zelenjavo. Seveda pri tem nismo pozabili na NAJVAŽNEJŠE, in sicer na higienske ukrepe, ki so sedaj še bolj poostreni in je umivanje rok ter prehrane še bolj nujno. Pri umivanju rok se držimo pravila, da nikoli ni preveč.

Učenci so v nadaljevanju dneva izdelali plakat zdravega prehranskega krožnika, kjer so upoštevali znanje o tem, kaj potrebujejo za zdravo rast in razvoj.

Ponovno je sledil čas za zdrav obrok. Vsak učenec si je sam pripravil sadno nabodalo in sadni čolniček.

Po sadni malici smo se pogovorili še o tem, koliko hrane približno porabimo ob določenih aktivnostih, in to preverili na pohodu. S pomočjo aplikacije na telefonu smo se prepričali, koliko kalorij smo porabili. Nekateri so bili zelo presenečeni, saj niso imeli občutka, koliko hranil vsebuje določena hrana.

Dan je minil v prijetnem vzdušju, ob ugotovitvi, da je zdrava prehrana lahko zelo okusna in da smo sami odgovorni za to, kaj vnašamo v svoje telo.

 

Za I. triado zapisala Daniela Šabeder

Prilagajanje dostopnosti spletišča