Skoči na glavno vsebino

26. 2. 2021 smo imeli naravoslovni dan tudi v 4. razredu, vendar se je vsebinsko malce razlikoval od dela v 1. triadi.

Takoj na začetku dne smo spregovorili o sestavinah, ki so potrebne za pripravo kruha, nato pa kar hitro zamesili testo za naš skupni hlebček. Pohiteli smo namenoma, saj postopek priprave zaradi časa vzhajanja zahteva malo več časa. Medtem ko je testo prvič vzhajalo, so učenci pogledali film o peki kruha v manjši in malo večji pekarni. Naše delo v učilnici so tako primerjali in ovrednotili. Med ogledom smo kruh ponovno pregnetli in ga še pustili vzhajati.

Sledila je skupna priprava namaza – zanj smo vzeli skuto, nariban korenček, narezan paradižnik, liste peteršilja in sol – ki so si ga učenci sami namazali na kruh, zraven pa popili čaj. Mmm, kako dobra in zdrava je bila ta malica! Medtem je testo dovolj vzhajalo, da smo ga dali v pečico.

Sledil je ogled še enega zelo poučnega filma, tokrat o zdravi prehrani. Učenci so ozavestili, da je dobro jesti vse vrste hrane, in to v zmernih količinah. Le tako lahko sami pripomorejo, da lepo rastejo in se dobro razvijajo. Po ogledu so si učenci iz različnih vrst sadja izdelali še okusno sadno nabodalo in s sadnimi koščki napolnili posodico-čolniček ter se seveda posladkali. Iz kuhinje je pričelo zelo lepo dišati, kar je pomenilo, da bo kruh vsak čas pečen. Pogledali smo na uro in ugotovili, da je v pečici že eno uro. Namenoma smo ga tam pustili še deset minut, da se je skorjica dobro zapekla. Joj, kako dolge so bile te minute, ko je bilo treba še čakati! Kruh je bil pečen in moral se je še hladiti.

Zato smo se odločili, da v tem času odidemo na daljši pohod in obenem razmišljali, da bomo sedaj pokurili energijo, ki smo jo pridobili z malico. Po vrnitvi v šolo smo z največjim veseljem razrezali naš kolaček, ki je bil še malo mlačen, in ga poskusili. Mmm …

V dnevu pa smo našli čas tudi za sproščanje ob prijetni umirjeni glasbi in odbojko z baloni. Dan nam bo zaradi vsega navedenega zagotovo še dolgo ostal v prijetnem spominu.

Prilagajanje dostopnosti spletišča