Skoči na glavno vsebino

V soboto, 14. 12. 2019, so učenci 4. b s svojo razredničarko Dašo Jakol nastopili v Parku pod tisočerimi zvezdami v Kidričevem. Predstavili so se z igro v narečju V šoli nekoč, ki je bila po učiteljičini predhodni predlogi nadgrajena prav za potrebe omenjenega nastopa.

V uvodu sobotnega dogajanja so ob 16.00 nastopili Božičkovi poštni palčki, ki so se v kraj pripeljali s pravim Božičkovim avtobusom. Nanj so se smeli povzpeti tudi marješki učenci, da je vse skupaj izgledalo, kot da so se pripeljali z njimi.

Zgodba zaigrane igre, katere vsebina je šaljivo naravnana, je izhajala iz resničnega dogajanja nekdanje šole.

Nekoč je bilo v šoli na podeželju precej drugače. Učenci so morali vsak dan pomagati staršem pri delu na kmetiji, zato jim je za učenje ostalo bore malo časa. Zato so se v šoli na vse pretege izgovarjali, zakaj se nečesa niso naučili. Toda učiteljev ni zanimalo, zakaj otroci česa ne znajo. Spraševali so, npr. poštevanko, in si pri delu pomagali celo s palico. Otroci so iz strahu zato večkrat spregovorili kar v narečju … V šoli pa so pri predmetu petje tudi nekoč lepo peli. 

Učenci so v okviru nastopa zapeli znano Stoji učilna zidana in Ježkovo Za poredne otroke.

Nasmejani obrazi in odobravajoči pogledi gledalcev, ki jih ni bilo malo, ter aplavz ob koncu so povedali svoje. Glede na navedene odzive prisotnih ter končno počutje učencev in učiteljice je nastop lepo uspel. Trud, ki so ga nastopajoči v šoli in doma vložili v delo, torej ni bil zaman.

Vso dogajanje je bilo posebno doživetje tudi za nastopajoče, ki so v prijetnem prazničnem ambientu staršem in drugim lahko pokazali, kaj znajo, in tudi, da jih ni več strah javno nastopati. Seveda je k temu pomagalo še to, da so nastopili učenci celotnega razreda (oz. 16 od 18-ih; žal je Božičkov škrat ponagajal kar dvema od njih, deklici, ki je zbolela, in dečku, katerega starši so imeli druge obveznosti).

Takoj po nastopu četrtošolcev so svoj kamenček v mozaik dogajanja v Kidričevem pridali tudi mladi tamburaši KUD Ivan Lončarič Trniče, ki jih vodi učiteljica Klavdija Topolinjak. Pripravili so Mini koncert; kljub imenu je ta vseboval kar nekaj prijetnih skladbic. Ob prazničnem dogajanju so zvoki, ki so prihajali izpod prstov sedanjih in nekdanjih učencev POŠ Marjeta, pobožali srca vseh prisotnih.

Nastop je potekal na prostem in temperatura je bila času primerna. Pred nastopom so se zato učenci skupaj z učiteljico segreli s plesom v krogu, po njem pa s toplim čajem in slastnimi piškoti. Še posebej so jim teknile »penice«. Pa tudi prijaznost organizatorjev Občine Kidričevo in njihovi topli srčni objemi so bila dodatna spodbuda za uspešno delo »malih marjetic«.

Več fotografij o prazničnem dogajanju v Kidričevem najdete v fotogaleriji – mapa 4. razred.

Prilagajanje dostopnosti spletišča