Skoči na glavno vsebino

V sredo, 4. 12. 2019, je v telovadnici OŠ Starše v okviru starševskega večera potekalo predavanje specialnega pedagoga za motnje vedenja in osebnosti Marka Juhanta z naslovom Navajanje na samostojnost.

Predavatelj je staršem podal kar nekaj iztočnic, ki lahko vodijo k boljši vzgoji njihovih otrok. Dobro bi se bilo vprašati, je poudaril, kakšne otroke želimo: samostojne ali odvisne od nas. Pomembne so meje, je povedal, ki jih postavijo starši, in pri njih vztrajajo. Ključno bo namreč, kaj bodo storili in ne samo rekli ali obljubljali. Otrok naj bi bil deležen vzgoje očeta in mame; vsak naj vzgaja, kot se za spol pričakuje (moška in ženska vzgoja). Pri vzgoji mora otrok namreč dobivati različne informacije, da lahko izbira med njimi. Otroke pa je nujno potrebno naučiti tudi delati. Otrok mora delati sam, tudi domače naloge! Dela naj jih v prisotnosti staršev, saj ga je potrebno med delom nadzirati. Tako ne bo vmes počel česa drugega (telefon, računalnik …) Največja napaka je, ko starši delajo namesto otroka. Predavatelj je poudaril, da je vsaka ocena, ki jo otrok dobi v šoli, samo njegova, tudi slaba. In sam jo mora popraviti (starši naj z njim vodijo le pogovor o tem, kako naprej: »Kaj boš pa zdaj? Kdaj ….«). Kako pa je z uboganjem? Otrok mora biti že pri štirih letih ustavljiv na besedo.

Z otrokom pa naj starši preživljajo tudi skupne trenutke, ko se ne bo delalo (tudi za šolo ne), npr. v nedeljah ali v času praznikov (obredi povezujejo družine). Slednje je slikovito podkrepil s starim slovenskim rekom: »Kjer se dela vse nedelje, tam se sreča mimo pelje!«

Ob koncu je Juhant staršem priporočal, da svojemu otroku večkrat na različne načine povedo, da ga imajo radi. Tako pa bo tudi vzgoja lažja.

Prilagajanje dostopnosti spletišča