Skoči na glavno vsebino

Učenci obeh četrtih razredov iz Starš in Marjete so imeli v petek, 11. 10. 2019, tehniški dan. V prvem delu dneva so si skupaj ogledali HE Zlatoličje.

Pri vhodu jih je pričakal vodič Vlado Bandur, ki jih je popeljal po posameznih oglednih postajah. Ob tem je učencem starostni stopnji primerno razložil delovanje elektrarne in jim odgovoril na zastavljena vprašanja. Četrtošolci so si elektrarno z zanimanjem ogledali in se z novimi vtisi in spoznanji vrnili vsak v svojo šolo.

Učenci 4. b so si v učilnici pogledali kratek film o varčevanju z energijo in prikaz delovanja dveh elektrarn v Avstriji, s tem so nadgradili nova spoznanja iz Zlatoličja, nato pa se prepustili sestavljanju električnih krogov. Že pri prvem poskusu so kar hitro zagorele drobne žarnice, ki so se napajale iz ploščatih baterijskih vložkov, ob tem pa na obraze otrok privabile številne smehljaje in znake zadovoljstva, češ: »Tudi moja žarnica sveti!« Pri naslednjih poskusih so učenci sestavljali različne vezave, izdelali pa so tudi vsak svoje čisto pravo stikalo – ki je seveda delovalo. Ob koncu dne so pregledali še elektro material, ki so jim ga zaupali očetje in so ga v ta namen prinesli v šolo. Učenci zdaj vedo, zakaj imajo kabli različno število žičk, kaj je varovalka, čemu služi preizkuševalec elektrike in še veliko drugega.

Dan, nabit z ogromno energije, tudi v pravem pomenu besede, bo učencem še dolgo ostal v prijetnem spominu.

Prilagajanje dostopnosti spletišča