Skoči na glavno vsebino

Učenci POŠ Marjeta so v torek, 3. 9. 2019, opravili prvi naravoslovni dan z naslovom Naša dediščina. Povezali so ga z vsebinami projekta Erasmus.

V štirih delavnicah so otroci spoznavali različna dela, povezana z našo preteklostjo, in se tudi sami preizkusili v njih. Iz gline so oblikovali zanimive košarice, podobe živali in še kaj ter ob gnetenju neizmerno uživali. Iz filca so izrezali srčke, nato pa jih napolnili z dišečo sivko. Seveda so cvetove poprej sami osmukali z vejic. Prijeten vonj sivke je na učence deloval pomirjujoče, kar je bilo čutiti v celotni učilnici. Korak naprej se je skupina otrok ukvarjala z makramejem – starodavnim vozlanjem oz. pletenjem vrvic ter pritrjevanjem lesenih kroglic nanje. Ob tem so nastajali čudoviti obeski za ključe in tudi zapestnice. Ob delu, ki je potrebovalo kar nekaj spretnosti, so uživali tako dečki kot deklice. V sosednji učilnici so se naši mali nadobudneži poprijeli s krep papirjem, ki so ga rezali, zvijali, lepili in še kako drugače oblikovali v izdelek – rožico. Izdelovanje cvetov jih je v mislih poneslo daleč nazaj, saj so enako počele že njihove prababice. Ob koncu zanimivega ustvarjanja so si učenci pogledali še prikaz izdelovanja lončenih basov ter zanimive kvačkane izdelke, ki so nastali izpod prstov ene izmed naših gostij. V zadnjem delu naravoslovnega dne so učitelji z učenci obudili še nekaj starih iger iz preteklosti.

Vabilu v šolo so se prijazno odzvali Angela Topolinjak ter Cvetka in Ivan Kocjan. Skupaj z razredničarkami in učiteljema OPB-ja so sestavljali čudovit delovni tim, ki je učence z razlago in delom popeljal daleč nazaj v čas naših prednikov, v spoznavanje naše dediščine.

Gostom iz Prlekije hvala za podarjeni čas, razlago in pomoč. Učenci pa vam kličejo:  Iskrena hvala in še kdaj nasvidenje!

Prilagajanje dostopnosti spletišča