210-letnica šolstva v Staršah

Kategorija: Zgodilo se je ...
Napisal: Daša Jakol
Ustvarjeno: 04 junij 2018

DSC 0006 210

DSC 0039 210V petek, 25. 5. 2018, je bil v OŠ Starše poseben dan – z veliko prireditvijo so namreč v telovadnici šole obeležili 210-letnico šolstva v Staršah. Dogajanja se je poleg številnih gostov – župana občine Bojana Kirbiša in drugih predstavnikov občine, predstavnice Zavoda za šolstvo Maribor Vere Bevc, ravnateljev DSC 0003 210drugih šol, tudi nekdanjih učiteljev in učencev šole – udeležil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, kar je dalo proslavi še posebno svečano noto. Dogodek pa je sodil k večji skupini prireditev ob 21. občinskem prazniku.

Na svečanost so se v šoli začeli pripravljati že na začetku šolskega leta in za dobro končno izvedbo zadolžili TIM 210. Namensko so temu dnevu v dneh pred prireditvijo posvetili tehniški, naravoslovni in športni dan, da so lahko ustvarili nepozaben dogodek.

V prijetno celoto so mentorji združili učence in njihove dejavnosti – krožke, športne, plesne in glasbene aktivnosti – in ustvarili nepozaben dogodek. Vajeti celotnega dogajanja je uspešno vodila učiteljica Tanja Šimek.

DSC 0015 210Tudi POŠ Marjeta je pridala svoje kamenčke v mozaik dogajanja v Staršah. V dneh dejavnosti so učenci izdelovali sončnice in druge »sončne« izdelke v različnih tehnikah, ki se jih je dalo videti na razstavi. Učenke, ki obiskujejo Folklorno skupino Marjeta, so plesale na skupni točki, učiteljica Klavdija Topolinjak pa je nastopila z mlajšo tamburaško skupino KUD Ivan Lončarič Trniče.

DSC 0048 210Zanimivo, da se je svečanost nenačrtovano dogodila prav 25. maja, na dan, po katerem se je nekoč imenovala centralna šola v Staršah. Po prireditvi so si gostje lahko ogledali tudi DSC 0044 210zanimivo razstavo, ki je pokazala razvoj šole od nekoč do danes. Ob koncu pa so v jedilnici ob zakuski povabljeni izmenjali še kakšno besedo, obudili spomine na čas obiskovanja prav te šole ali poklepetali o njenem razvoju.

DSC 0086 210In kako je potekalo dogajanje na prireditvi? Rdečo nit so predstavljale Sončnice v šoli in njihov prijatelj Strašilo (zgodba je zapisana tudi v čudovito ilustrirani knjižici, ki jo je prejel vsak gost v umetelno poslikani platneni vrečki):

»Nekega jutra je sonce požgečkalo male sončnice. Počasi so se pričele prebujati. Kamorkoli so pogledale, je bilo vse rumeno. Kakšen dolgčas … Da bi dan hitreje minil, so šle pogumno po vasi. Zagledale so šolo in otroke. Otroci so jih najprej čudno gledali, ker so bile drugačne. Počasi so se spoprijateljili in se skupaj igrali. Novi prijatelji so sončnicam povedali, da se otroci v Staršah učijo brati, pisati, računati, risati … že od leta 1808. Presenečene so bile, kaj vse znajo. Tudi same bi se rade učile. Sklenile so, da bodo hodile v šolo. Skupaj z novimi sošolci so v učilnici na prostem pele, plesale in igrale na glasbila. Lahko so ustvarjale. Vsaka je zasijala na svojem področju. V šoli je včasih težko, vendar … so tam vedno prijatelji, ki te imajo radi, čeprav si sončnica. Ostale so v šoli, ker tam nikoli ni dolgčas.«

DSC 0014 210

Na začetku svečanosti je po himni spregovoril ravnatelj šole Franc Kekec, ki je pozdravil vse prisotne, še posebej goste, med njimi predvsem predsednika Pahorja, nato pa navzoče seznanil s kratko zgodovino šole in ob tem nagovoril kar šolo samo. Zahvalil se ji je za vso znanje in spretnosti, ki jih je dala številnim generacijam. Povedal je, da je šola velik del letošnjega dogajanja posvetila pripravam na današnji dogodek in se zahvalil vsem, ki so bili udeleženi v pripravah. Besedo je nato predal županu občine Bojanu Kirbišu, ki je po pozdravu prisotnih tudi predsednika države seznanil, da bodo v prihajajočem času v Marjeti gradili novo podružnično šolo in ga zato že povabil na odprtje. Sledil je govor predsednika države, ki je spregovoril predvsem o vzgoji otrok in tako posredno nagovoril tudi starše. Sledil je kulturni program o dogajanju v šoli nekoč in danes – seveda v prepletanju zgoraj zapisane zgodbe o sončnicah.

DSC 0012 210

Dogodek je s svojo izvirnostjo in enkratnostjo šoli povrnil vsaj nekaj od tega, kar je dala številnim generacijam. Naj njena pot  mirno teče v mnoga nadaljnja leta učenosti.

Čestitke naši in moji osnovni šoli za obletnico in vsem, ki so vložili svoj trud za svečan dogodek!

Da bi vam zagotovili čim boljšo uporabniško izkušnjo, naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ve o tem ....

Strinjam se z uporabo pikotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information